Timeless Tranquillity

Luxury Home Design

Issue 15.2/April

Words Tatyana Leonov


Boasting mesmerising views, this contemporary home captures the essence of living within stunning surroundings.

An empty block of land within the gorgeous Noosa Springs Estate, overlooking Lake Weyba, was turned into a big and lavish home. Accommodation consists of one master bedroom, two spare bedrooms, two ensuites, one bathroom, expansive dining and living areas, as well as the plush summer and winter rooms, an elevator, and powder rooms on both the ground and first floors. It is a large, luxurious space, linking rooms effortlessly in a theme of continuation and style.

Revy Bryce-Browning is managing director of Design Vision, a multi- award-winning interior design company. Revy worked closely with the client, architect Peter Hull, builder Chris Smith and landscape artist Arno King to achieve a vision — a home that capitalised on both privacy and entertainment, linking, yet differentiating, the interior and exterior spaces while sustaining the classic contemporary theme throughout the residence.

The client sought to encompass that feel of old and new, indoors and outdoors, modern and classic, and Revy worked closely with the owner to create a cohesive environment using the client’s original furniture and collections from around the globe as a starting point.

There is a soft and fresh colour palette throughout the abode. “The client wanted a constraint of colour,” explains Revy, “so a predominantly neutral palette was used, and splashes of subtle colour were incorporated in the use of furnishings.”The dwelling exudes a calming feel; it’s luxurious, yet functional and airy. “The interior space needed to reflect the owners’ personalities by being harmonious, and have a timeless, modern look,” Revy says.

All rooms ooze elegance and connect to the surroundings of the beautiful Noosa Springs Estate. The Design Vision team prepared a colour palette board, taking inspiration from natural elements on the site such as the riverbank and gum tree bark. The result is a mixture of cool greys and warm taupes featured prominently throughout the dwelling.

Floor-to-ceiling windows are present in almost every room in the house, further highlighting the connection between areas and enhancing the visual aspect of the location, while also flooding the home with an abundance of natural light. The structural design of the house focuses on utilising the stunning views, and a free-flowing and open plan maximises the air and feeling of space throughout the dwelling.

The structural formation of the house has truly embraced the stunning surroundings. Private and quiet at the front, the traditional home façade and tiled roof are designed to fit in with the style of the neighbouring houses. The rear of the dwelling is, however, a light structure consisting of mostly glass rooms interweaving between gardens and overlooking the spectacular views. The outdoor garden room is a particularly tranquil and peaceful space, featuring cool greens and looking onto the lushness of the foliage outside.

Staying true to the theme, every room takes advantage of the viewpoints, exuding elegance and style through the interaction between the fresh, simple colour palette and striking furnishings. “We let the client’s collectables be the artwork and colour in the interior space,” Revy explains.

The kitchen features Caesarstone Latte benchtops teamed with a taupe-coloured glass splashback, the Boyd Blue bar stools covered with Verve Bagan faux leather injecting a magical splash of colour into an otherwise neutral-coloured space. This hub of the home is purposefully located with multi access points across the free-flowing structural design, also featuring an island bench to enhance interaction.

The bathroom’s standout feature is the freestanding bath, boldly placed with nothing around. Even it boasts views to the outside world.

Internal comfort levels are high due to the design elements considered in the building process. The electric shutters and blinds provide good natural ventilation, while the roof has the capability to open and close, providing the client with more choices when it comes to controlling the temperature levels and amount of natural light. The materials used in the construction of the home were all chosen for comfort and easy maintenance. Honed travertine tiles from Jerrems Stone and Tile are used for most of the flooring for easy cleaning, their neutral shade linking each room to the next.

The owners wanted a classic yet contemporary home, and the convenience and functionality of innovative and efficient design. By applying an array of design characteristics, Design Vision was able to create that home — a place where the alluring mix of classic and modern, interior and exterior, light and dark, makes for a truly unique and inspirational space.